מנהגי חג השבועות

מאכלי חלב בשבועות

נוהגין בכמה מקומות לאכול מאכלי חלב ביום ראשון של שבועות נוהגים במאכל חלב בחג השבועות זמן מתן תורה כי מאכלי חלב הם מאכלי שפלות וקטנות והתורה אוהבת שפלות כמו שאמרו "חכמינו זכרונם לברכה" למה נמשלו דבר תורה למים? מה מים מניחים מקום גבוה והולכים למקום נמוך אף ד"ת אין מתקיימין אלא במי שדעתו שפלה. מיד כאשר קבלו עליהם ישראל את עול התורה והמצוות נעשו הם חלשים ותשושי כח ש"התורה מתשת כוחו של אדם" ואכלו הם מאכלי חלב לרפואה.

חלב בגימטריה מ' רמז למ' יום שניתנה בהם התורה.

קריאת מגילת רות

כמה טעמים נאמרו במנהג קריאת מגילת רות בחג השבועות:

א) נאמר במדרש רבה שדוד המלך ע"ה נפטר בחג השבועות, וכיון שאמרו חז"ל שהקב"ה ממלא את שנותיהם של הצדיקים מיום ליום, הרי גם יום הולדת של דוד היה בחג השבועות לפיכך קוראים אנו בו ביום במגילת רות שבה מסופר איך שסובב הקב"ה וגלגל גלגולים רבים עד שהזמין את רות המואביה, שהיתה מוכנת להיות אם המלכות לבית דוד, והביא אותה לבועז – הגדול שבשבט יהודה המוכן למלכות – כדי שיוולד מזיווג זה סבו של דוד המלך לפיכך מסתיימת מגילת רות בפרשת יחוסו של דוד, ללמדנו שכל הסיפור הזה שנאמר במגילה זו, אינו אלא הכנה ללידתו של המלך הנבחר – ואנו קוראים על כן ביום הולדתו של דוד מגילת רות.

ב) ומה ענין רות אצל עצרת שנקראה בעצרת, בזמן מתן תורה. ללמדך שלא ניתנה תורה אלא על ידי יסורין ועוני.

(ילקוט שמעוני רות)

ג) בשעת מתן תורה היו ישראל בבחינת גרים ולכן קוראים מגילת רות הגיורת בשבועות.

(ליקוטי מצות השם)

ד) לפני קבלת התורה היו להם לישראל רק שבע מצות של בני נח ועם קבלת התורה נתוספו להם שש מאות ושש מצוות כמספר רות ביחד תרי"ג.

(ברכי יוסף)

ה) על הפסוק "יעש ה' עמכם חסד" איתא בילקוט שמעוני (רות רמ"ז) אמר ר' זעירא "המגילה הזו אין בה לא טומאה ולא טהרה, לא היתר ולא איסור, ולמה נכתבה ללמדך שכר של גומלי חסדים" ולכן קוראים אותה בשבועות ביום מתן תורה לרמז שתורה בלבד, בלי גמילות חסדים לא דיה, כל האומר אין לו אלא תורה אפילו תורה אין לו.

(ראשי שמים)

לימוד תהלים

לימוד תהילים ביום השבועות הוא צורך גדול שבו נפטר דוד המלך ע"ה ויעלה לרצון יותר ולכן כל אחד ילמד ספר תהלים כולו ביום שבועות.

(בן איש חי)