תזכורת קצרה לערב פסח וליל הסדר

נלקט ע"מ להקל להכין עצמו לליל הסדר וכל אחד לא ישנה ממנהג אבותיו 

  • יכין מבעוד יום את שולחן הסדר
  • צרכי הסדר:
  • יין לד' כוסות. ישתדל שהיין יהיה אדום.
  • כוסות שיש בהם שיעור
  • הקערה: זרוע – (זכר לפסח). ביצה (זכר לחגיגה). מרור. חרוסת. כרפס. חזרת.
  • מי מלח.
  • צרכי סעודה.
  • אגוזים לתינוקות
  • קיטל (מנהג אשכנז)
  • מצות מצווה
  • שטיפת כוסות (קודם קידוש)
  • שטיפת כוסות (קודם קידוש).
  • כלים נאים.
  • כוס גדולה לאלינו הנביא.
  • לשקול כזיתים של מצות, חסה ומרור. (חסה לנקות היטב).
  • חרוסת: להכינו מבעוד יום.
  • כרפס: (סלרי יבדוק היטב)
  • לבשל הזרוע – (כנף עוף) וביעה. ואח"כ לצלותם והביצה תישאר עם קליפתה.
  • להפריש חלה מהמצות.
  • לפתוח חבילות מצות ובקבוקי יין.
  • בדיקת מצה – אם אין בהם כפולה ונפוחהץ
  • להכין נרות גדולים (למדליקים עם שמן להכין פתילות לשביעי של פסח)
  • טוב לישון (גדולים וקטנים) בער"פ כדי שיהיו ערים בלילה. לכן יגמור ההכנות מוקדם כדי שלא יצא שכרו בהפסדו.

שיעור כזית: (אכילת מצה דאוריתא). מצות יד – 25 גר', מכונה – 22 גר'. ויש מחמירים: מצות יד 32 גר', מכונה 30 גר', - לברכת המוציא, כורך ואפיקומן. ואם קשה לאכול השיעור הנ"ל אפשר להקל 15 גר' יד ומכונה. מרור: 28 גר', - חולה ואדם שקשה לו אפשר להקל. חסה: 18 גר'. חזרת: 20 גר' 

שיעור רביעית: לשיטת החזו"א – 150 גר', כמנין "כוס הגון". ולשיטת הגר"ח נאה: 86 גר' כמנין "כוס". בכוס ראשונה ראוי לנהוג כשיעור הגדול.

ליל יו"ט 

(ליל פסח נפתחים השערים של ברכה שבליל זה יעקב אבינו נתברך מיצחק, ונוהגים לברך הבנים) 

  • מצוות דאורייתא: א. אכילת מצה ב. סיפור יציאת מצרים.
  • מצוות דרבנן. א. אכילת מרור ב. שתיית ארבע כוסות של יין, וכן דרבנן נט"י המוציא וכו'

חוזר מבית הכנסת במהירות 

  • לובש הקיטל.(מנהג אשכנז)
  • שוטף הכוס. (ואין צריך לשטוף את שאר הכוסות).
  • סדר המצות – כהן, לוי וישראל. לכל אחד מצה בנפרד. (והלוי צריך להיות יותר גדול מכולם שצריך שני כזיתים).
  • ואח"כ מסדר הקערה. ויאמר את כל הסימנים בקול. ומתחיל מימין, ומניחה על המצות.