מאחר ומצוי מאוד בנופש שערים עד שעות הלילה המאוחרות, נציין בקצרה את עיקרי ההלכות הטעונים שימת לב. 

א. גם אם לא ישן בלילה, צריך ליטול ידיו אחרי עלות השחר. 

ב. מחצי שעה לפני עלות השחר אסור ללכת לישון עד שיקרא קריאת שמע בזמנו ויתפלל, אלא א"כ יעמיד שומר שידאג להעיר אותו. שעון מעורר אינו מועיל לשמש בתורת שומר לשינה. אך אם מרגיש שאינו מסוגל להתפלל, ימתין עד זמן שאפשר לקרוא קריאת שמע ויקרא ואח"כ ילך לישון. בשעת הדחק יש אופנים שיכול להתפלל יותר מוקדם. 

ג. לא ישן כלל בלילה, ברכת המעביר שינה, אלוקי נשמה, וברכות התורה לא יברך, וישתדל למצוא אחר שיוציא אותו. אם אין לו מי שיוציאנו לכתחילה יכוין בברכת אהבה רבה לצאת ידי חובת ברכת התורה וילמד מעט מיד אחרי התפילה. אם ישן במשך היום שינה קבועה יותר מחצי שעה י"א שיכול לברך ברכות התורה. 

ד. שאר הברכות רשאי לברך בעצמו, מלבד על נטילת ידים שיברך רק אחרי שיגרום לעצמו חיוב כדין. ברכת ציצית אם לא הסירו ולא לובש טלית גדול לא יברך אלא יצא מאחר. 

ה. אם ישן יותר מחצי שעה אחרי צאת הכוכבים בצורת שינה רגילה, יכול לברך את כל הברכות, אא"כ כבר בירך ברכות התורה בלילה אחרי שקם. 

ו. מחצי שעה קודם עלות השחר אסור להתחיל לאכול יותר מכביצה פת או מאפה מה' מיני דגן. אבל מעלות השחר אסור לאכול ואפילו טעימה בלבד, ולשתות כל שתיה חוץ ממים ואפילו כמות קטנה, ואפילו התחיל בהיתר צריך להפסיק. אך אם מחמת שלא שותה לא יוכל להתפלל, יאמר תחלה ברכות השחר ואח"כ ישתה.